Wat zijn essentiële vetzuren?
Essentiële vetzuren zijn vetten die ons lichaam niet zelf kan maken en daarom uit voeding verkregen moeten worden. Essentiële vetzuren zijn zeer belangrijk voor onze gezondheid. Het hormoonsysteem, het afweersysteem, het zenuwgestel en onze bloedvaten kunnen niet optimaal functioneren zonder voldoende essentiële vetzuren.Essentiële vetzuren behoren tot de groep meervoudig onverzadigde vetzuren. Het zou de gezondheid van de Nederlandse bevolking ten goede komen als de Overheid via het Voedingscentrum de Nederlanders attent maakt op het belang van essentiële vetzuren en hoe deze vetzuren uit voeding verkregen kunnen worden.
Omega-3 en omega-6 vetzuren
Essentiële vetzuren kunnen in twee groepen onderverdeeld worden: omega-3 en omega-6. Er bestaan ook omega-4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 en 19. Deze vetzurengroepen behoren niet tot de essentiële vetzuren, het lichaam kan ze zelf maken.De “3” en de “6” geven aan hoe een vetzuur is qua molecuulstructuur is opgebouwd. Een vetzuur uit de omega-3 groep kan door ons lichaam wel qua molecuul lengte veranderd worden maar behoud verder zijn omega-3 structuur. Dat geldt ook voor omega-6 vetzuren. Verder wordt er voor de aanduiding van essentiële vetzuren vaak van de notatie [18:3] n-3 gebruik gemaakt. De “n-3” geeft aan dat het vetzuur tot de omega-3 groep behoort, het getal 18 geeft de lengte van het molecuul aan en de 3 het aantal dubbele bindingen binnen het molecuul. Hoe meer dubbele bindingen hoe meer onverzadigd het vetzuur is. [18:3] n-3 geeft de structuur weer van Linoleenzuur uit de omega-3 groep.
Omega-3 vetzuren groep
- Linoleenzuur (Linolenic Acid) LNA [18:3} n-3
- Alfa linoleenzuur (Alpha Linolenic Acid) ALA
- Eicosapentaeenzuur (Eicosapentaenic Acid) EPA [20:5] n-3
- Docosahexaeenzuur (Docosahexaenic Acid) DHA [22:6] n-3
- Docosahexaeenzuur (Docosahexaenic Acid) DPA [22:5] n-3
Omega-6 vetzurengroep
- Linolzuur (Linoleic Acid) LA [18:2] n-6
- Arachidonzuur (Arachidonic Acid) AA [20:4] n-6
- Gamma linolzuur (Gamma Linoleic Acid) GLA [18:3] n-6
- Dihomogamma linolzuur (Dihomo Gamma Linoleic Acid) DGLA [20:3] n-6
Omega vetzuren een kwestie van een juiste balans
Visolie tegen driftbuien
Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben.
Groetjes ieoor
Bron: Forum discussie over visolie
De omega-6 / omega-3 vetzuren balans is vooral uit zijn evenwicht geraakt door een overmatige consumptie van plantaardige oliën zoals zonnebloemolie. In de 70er jaren dacht men ten, ten onrechte dat plantaardig vet beter was dan dierlijk vet. Plantaardige margarine reclame met de campagne slogan “linolzuur, goed voor hart en bloedvaten” (linolzuur zit in zonnebloemolie) hebben de afgelopen 30 jaar duizenden mensen het leven gekost, voornamelijk aan, cynisch genoeg, hart en vaatziekten.
Welke voeding bevat essentiële vetzuren
ALA en LNA omega-3 met korte keten
Lijnzaadolie is jarenlang gebruikt als bron voor omega-3 vetzuren, maar uit recent onderzoek blijkt dat dit in ieder geval voor mannen niet aan te bevelen is. Lijnzaadolie kan nl. de kans op prostaatkanker verhogen en de progressie van prostaatkanker versnellen.Lijnzaadolie bevat grote hoeveelheden ALA. Het lichaam maakt zelf van ALA en LNA de omega-3 vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren zijn meer onverzadigd en hebben een langere keten. Maar uit recent onderzoek blijkt dat proces niet erg efficiënt werkt en bovendien afhankelijk is van een groot aantal andere nutriënten en bovendien slechter loopt naar mate we ouder worden. Zo kan er ondanks een voldoende ALA consumptie via bijvoorbeeld lijnzaad toch een EPA en vooral een DHA tekort ontstaan.
De consumptie van lijnzaadolie is voor vrouwen aan te bevelen omdat onderzoek aangeeft dat lijnzaadolie gebruikt kan worden bij de preventie en behandeling van borstkanker. Bovendien bevat lijnzaad een grote hoeveelheid aan fyto-oestrogenen die een gunstige werking hebben op de huid.
EPA en DHA omega-3 met een lange keten
EPA en DHA zijn beide omega-3 vetzuren met een lange keten. EPA en DHA kan alleen verkregen worden uit vette vis zoals zalm, makreel, haring, sardines en ansjovis. Vette vis bevat ongeveer zeven maal zoveel omega-3 dan omega-6 waarvan ongeveer 23% in de vorm van EPA en DHA, beide omega-3 vetzuren. Tonijn bevat minder omega-3, staat hoger in de voedselketen en leeft bovendien langer dan kleine vissen zoals sardines waardoor deze vissen meer met zware metalen belast kunnen zijn. Tonijn is dus niet de eerste keuze als bron voor omega-3 vetzuren. De zware metalen die eventueel in vis voorkomen kunnen door het gebruik van extra alfa liponzuur en N-Acetyl-Cysteine weer uit het lichaam worden verwijderd (chelatie).Bij een overmatige consumptie van zalm kunnen ook vraagtekens worden geplaatst. De meeste zalm wordt tegenwoordig in kweekvijvers gekweekt op een wijze die te vergelijken is met industrieel vlees (koeien, varkens. kippen). Ze krijgen kunstmatige voeding en antibioticum toegediend en worden zo snel als mogelijk opgefokt.
EPA en DHA kan ook verkregen worden uit visolie supplementen. Deze supplementen bevatten ongeveer 30% EPA en DHA, dat komt voor een 1 gram capsule neer op 120mg DHA en 180mg EPA. Vaak wordt er wat vitamine E aan het supplement toegevoegd om er voor te zorgen dat de meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren niet voortijdig oxideren. Bij het gebruik van meer dan 2 gram visolie per dag is het ook verstandig om extra vitamine E te gebruiken.
Als u van plan bent om uw voeding met meer dan 2 gram visolie per dag aan te vullen door het gebruik van supplementen doet u er verstandig aan om de verschillende producten niet alleen op prijs maar ook op zuiverheid te selecteren. Kies een product met een zo laag mogelijke verontreiniging gemeten in ppt (parts per trillion) of selecteer een product dat voldoet aan de International Fish Oil Standard (IFOS)
Moedermelk bevat o.a. AA en DHA
Moedermelk bevat ook essentiële vetzuren, met name AA en DHA. Wetenschappers zijn het er over eens dat DHA belangrijk is voor de ontwikkeling van hersenen en de ogen. Ook is er onderzoek beschikbaar dat aangeeft dat DHA belangrijk is voor een goede cognitieve ontwikkeling (goed kunnen nadenken en redeneren). Verder is het bekend dat er een verband bestaat tussen een tekort aan omega-3 en omega-6 vetzuren en de incidentie van ADHD. En tenslotte laten vele onderzoeken zien dat er een relatie is tussen een tekort aan DHA en agressie.In Nederland wordt er aan flessenmelk voor baby’s nog geen DHA en AA toegevoegd. Producten van zowel Nutricia en Nestle bevatten geen AA en DHA. Volgens de Nutricia Kindervoeding Service bevat alleen flessenmelk voor prematuren AA en DHA. De situatie rond de producten van DSM is onduidelijk. Uit hun jaarverslag van 2002 (zoek op DHA) zou je kunnen opmaken dat ze aan hun flessenmelkproducten AA en DHA toevoegen, maar alle pagina’s die dit zouden moeten bevestigen zijn niet meer toegankelijk. Misschien heeft DSM deze pagina's moeten verwijderen omdat het verboden is om reclame voor flessenvoeding te maken voor baby's tussen de 0 en 6 maanden.
Standaard flessenvoeding bevat geen AA en DHA
De situatie in Nederland is dus duidelijk, er wordt geen AA en DHA aan de standaard flessenmelk toegevoegd, terwijl onderzoek aangeeft dat deze stoffen wel in moedermelk voorkomen. Vele onderzoeken wijzen op een relatie tussen een tekort aan DHA en agressie. We kunnen ons afvragen of onze samenleving misschien wel agressiever is geworden door het grootschalige gebruik van flessenvoeding zonder de belangrijke essentiële vetzuren AA en DHA.Visolie tegen depressiviteit
Gr. Carla
Bron: Forum discussie over visolie
Omega-6
Omega-6 vetzuren komen voor in alle plantaardige oliën. Voorbeelden zijn zonnebloemolie en tarwebloemolie. Maar ook in margarine en volkorenbrood. Het is dan ook niet vreemd dat de huidige Westerse voeding veel te veel omega-6 vetzuren bevat waardoor de balans tussen omega-6 en omega-3 ernstig is verstoord.Door een overconsumptie van voeding rijk aan omega-6 worden er in ons lichaam veel ontstekingsbevorderende stoffen geproduceerd, een hoge incidentie van hart en vaatziekten en ziekten als artritis zijn hier van het gevolg. Opnieuw een goede reden om minder brood, geen zonnebloemolie en geen plantaardige margarine te eten.
Toepassing bij de behandeling van overgewicht
De juiste vetten horen bij een gezonde voeding en essentiële vetzuren zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Voedingsadvies ten aanzien van essentiële vetzuren- Een juiste balans tussen omega-6 en omega-3 is bij essentiële vetzuren erg belangrijk.
- Nederlanders krijgen in het algemeen te veel omega-6 vetzuren binnen
- eet daarom minder omega-6 en meer omega-3 door
- geen plantaardige olie meer te gebruiken. Met uitzondering van koud geperste olijfolie en lijnzaadolie voor vrouwen
- meer vette vis te eten, bij voorkeur 3 - 5 porties per week. (u heeft daarvoor 21 maaltijden beschikbaar)
- gebruik indien nodig visolie suppletie met voldoende EPA en DHA
- gebruik geen omega-6 supplementen zoals bijvoorbeeld borageolie (GLA, omega-6)
Referenties
- The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids
Several sources of information suggest that human beings evolved on a diet with a ratio of omega-6 to omega-3 essential fatty acids (EFA) of approximately 1 whereas in Western diets the ratio is 15/1-16.7/1. Western diets are deficient in omega-3 fatty acids, and have excessive amounts of omega-6 fatty acids compared with the diet on which human beings evolved and their genetic patterns were established. A lower ratio of omega-6/omega-3 fatty acids is more desirable in reducing the risk of many of the chronic diseases of high prevalence in Western societies, as well as in the developing countries, that are being exported to the rest of the world. - Interplay between different polyunsaturated fatty acids and risk of coronary heart disease in men.
Consumption of polyunsaturated fatty acids (PUFAs) may reduce coronary heart disease (CHD) risk, but n-6 PUFAs may compete with n-3 PUFA metabolism and attenuate benefits. n-3 PUFAs from both seafood and plant sources may reduce CHD risk, with little apparent influence from background n-6 PUFA intake. Plant-based n-3 PUFAs may particularly reduce CHD risk when seafood-based n-3 PUFA intake is low, which has implications for populations with low consumption or availability of fatty fish. - n-3 fatty acids and human health: defining strategies for public policy
Human beings evolved on a diet that was balanced in n-6 and n-3 essential fatty acid intake, whereas Western diets have a ratio of n-6/n-3 of 16.74. The scientific evidence is strong for decreasing the n-6 and increasing the n-3 intake to improve health throughout the life cycle. - Workshop on the Essentiality of and Recommended Dietary Intakes for Omega-6 and Omega-3 Fatty Acids
The Workshop on the Essentiality of and Recommended Dietary Intakes (RDIs) for Omega-6 and Omega-3 Fatty Acids was held at The Cloisters, National Institutes of Health (NIH) in Bethesda, Maryland, USA, April 7–9, 1999. The workshop was sponsored by the National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism-NIH, the Office of Dietary Supplements-NIH, The Center for Genetics, Nutrition and Health, and the International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids; and cosponsored by several industry groups - Adequate Intakes for Adults
Although the recommendation is for AI, the Working Group felt that there is enough scientific evidence to also state an upper limit (UL) for LA of 6.67 g/day based on a 2000 kcal diet or of 3.0% of energy. For pregnant and lactating women, ensure 300 mg/day of DHA. Saturated fats should not comprise more than 8% of energy. The Working Group recommended that the majority of fatty acids are obtained from monounsaturates. - Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases
Many of the placebo-controlled trials of fish oil in chronic inflammatory diseases reveal significant benefit, including decreased disease activity and a lowered use of anti-inflammatory drugs - Essential fatty acids in health and chronic disease
Human beings evolved consuming a diet that contained about equal amounts of n-3 and n-6 essential fatty acids. Over the past 100-150 y there has been an enormous increase in the consumption of n-6 fatty acids due to the increased intake of vegetable oils from corn, sunflower seeds, safflower seeds, cottonseed, and soybeans. - Dietary n-6 and n-3 fatty acid balance and cardiovascular health
The distinct functions of these two families make the balance between dietary n-6 and n-3 fatty acids an important consideration influencing cardiovascular health. - Summary of the NATO advanced research workshop on dietary omega 3 and omega 6 fatty acids: biological effects and nutritional essentiality.
Clinical trials are necessary in order to precisely define the dose and mechanisms involved in defining the essentiality of omega 3 fatty acids in growth and development and their beneficial effects in coronary heart disease, hypertension, inflammation, arthritis, psoriasis, other autoimmune disorders, and cancer. - Dietary modulation of omega-3/omega-6 polyunsaturated fatty acid ratios in patients with breast cancer.
Polyunsaturated fatty acids of the omega-6 (omega-6) class, as found in corn and safflower oils, can act as precursors for intermediates involved in the growth of mammary tumors when fed to animals, whereas polyunsaturated fatty acids of the omega-3 (omega-3) class, as found in fish oil, can inhibit these effects. - Dietary fatty acids and prevention of hormone-responsive cancer
The results from some, but not all, epidemiological studies indicate that the level of dietary fat intake and the nature of the constituent fatty acids influence both breast and prostate cancer risk, and disease progression. This review concludes that clinical intervention trials designed to reduce total fat intake and increase the ratio of omega-3 to omega-6 fatty acids in the diet should be targeted at groups at a relatively high risk for breast or prostate cancer, and also at postsurgically treated cancer patients with the objective of preventing disease recurrence. - Comparison of fatty acid profiles in the serum of patients with prostate cancer and benign prostatic hyperplasia
It was proposed that the changed composition level of PUFAs including omega-3 and omega-6 PUFAs have certain relationship with both prostatic diseases. Therefore, the ratio of omega-3/omega-6 PUFAs also may have an important association with the benign and malignant status of prostatic disease. - Diet and asthma: has the role of dietary lipids been overlooked in the management of asthma?
Studies suggest adaption of a western diet has not only contributed to obesity, but that increased intake of specific nutrients can cause changes in the frequency and severity of asthma. A reduction in the levels of inflammatory mediators associated with asthma has also been seen with dietary interventions, such as the administration of oils containing gamma-linolenic acid and eicosapentaenoic acid. - Intake of n-6 and n-3 fatty acids and fish and risk of community-acquired pneumonia in US men
We examined the association between intakes of n-6 and n-3 fatty acids and fish and the risk of community-acquired pneumonia. Higher intakes of alpha-linolenic and linoleic acids and possibly of fish may reduce the risk of pneumonia. - Attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) in children: rationale for its integrative management
Nutrient deficiencies are common in ADHD; supplementation with minerals, the B vitamins (added in singly), omega-3 and omega-6 essential fatty acids, flavonoids, and the essential phospholipid phosphatidylserine (PS) can ameliorate ADHD symptoms. When individually managed with supplementation, dietary modification, detoxification, correction of intestinal dysbiosis, and other features of a wholistic/integrative program of management, the ADHD subject can lead a normal and productive life. - Dietary fat and colon cancer: modulating effect of types and amount of dietary fat on ras-p21 function during promotion and progression stages of colon cancer
Thus, the dietary HFCO (high-fat corn oil) may promote colon tumorigenesis by increasing ras-p21 expression, whereas HFFO (high-fat fish oil) appears to exert its antitumor activity by interfering with posttranslational modification and membrane localization of ras-p21 - Can adults adequately convert alpha-linolenic acid (18:3n-3) to eicosapentaenoic acid (20:5n-3) and docosahexaenoic acid (22:6n-3)?
The parent fatty acid ALA (18:3n-3), found in vegetable oils such as flaxseed or rapeseed oil, is used by the human organism partly as a source of energy, partly as a precursor of the metabolites, but the degree of conversion appears to be unreliable and restricted. More specifically, most studies in humans have shown that whereas a certain, though restricted, conversion of high doses of ALA to EPA occurs, conversion to DHA is severely restricted. - The inhibitory effect of flaxseed on the growth and metastasis of estrogen receptor negative human breast cancer xenograftsis attributed to both its lignan and oil components.
In conclusion, FS reduced the growth and metastasis of established ER- human breast cancer in part due to its lignan and FO components, and not to lipid peroxidation. - Long chain polyunsaturated fatty acids improve cognitive development
Docosahexaenoic acid (DHA, an Omega-3 fatty acid) and arachindonic acid (AA, an Omega-6 fatty acid) are long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPs) that are important for cognitive development. Research has shown that LCPs are associated with improved visual and cognitive development: breast-fed children had higher IQ scores compared with children who received an infant formula that did not contain LCPs. Because breast milk contains LCPs and the formulae in these studies did not, it is possible that LCPs may contribute to improved cognitive development. - A randomized controlled trial of early dietary supply of long-chain polyunsaturated fatty acids and mental development in term infants
Supplementation of infant formula with DHA+AA was associated with a mean increase of 7 points on the Mental Development Index (MDI) of the BSID-II. Both the cognitive and motor subscales of the MDI showed a significant developmental age advantage for DHA- and DHA+AA-supplemented groups over the control group. - Dietary PUFA for preterm and term infants: review of clinical studies
Collectively, the body of literature suggests that LCPUFA is important to the growth and development of infants. Thus, for preterm infants we recommend LCPUFA intakes in the range provided by feeding of human milk typical of mothers in Western countries. This range can be achieved by a combination of AA and DHA, providing an AA to DHA ratio of approximately 1.5 and a DHA content of as much as 0.4%. The addition of LCPUFA in infant formulas for term infants, with appropriate regard for quantitative and qualitative qualities, is safe and will enable the formula-fed infant to achieve the same blood LCPUFA status as that of the breast-fed infant. - An adaptogenic role for omega-3 fatty acids in stress; a randomised placebo controlled double blind intervention study (pilot) [ISRCTN22569553]
There is evidence for an adaptive role of the omega -3 fatty acid, docosahexaenoic acid (DHA) during stress. Mechanisms of action may involve regulation of stress mediators, such as the catecholamines and proinflammatory cytokines. Prevention of stress-induced aggression and hostility were demonstrated in a series of clinical trials. - Eicosapentaenoic acid treatment in schizophrenia associated with symptom remission, normalisation of blood fatty acids, reduced neuronal membrane phospholipid turnover and structural brain changes
The administration of the omega-3 fatty acid eicosapentaenoic acid (EPA) to a drug-naive patient with schizophrenia, untreated with conventional antipsychotic medication, led to a dramatic and sustained clinical improvement in both positive and negative symptoms. - Essential fatty acids, lipid membrane abnormalities, and the diagnosis and treatment of schizophenia
Studies of EFA metabolism have proved fruitful for generating and testing novel etiologic hypotheses and new therapeutic agents for schizophrenia. Greater attention to factors that influence tissue EFA levels such as diet, tobacco and alcohol are required to reconcile inconsistent findings. Treatment studies, although promising, require independent replication. - Increasing homicide rates and linoleic acid consumption among five Western countries, 1961-2000
Clinical intervention trials and animal studies indicate that increasing dietary intakes of long chain n-3 FA or reducing linoleic acid intake may reduce aggressive and violent behaviors. Greater apparent consumption of linoleic acid correlated with higher rates of homicide mortality over a 20-fold range (0.51-10.2/100,000) across countries and time in an exponential growth regression model (r = 0.94, F = 567, P < 0.00001). Within each country, correlations between greater linoleic acid disappearance and homicide mortality over time were significant in linear regression models. - Omega 3 fatty acids in bipolar disorder: a preliminary double-blind, placebo-controlled trial
Omega3 fatty acids were well tolerated and improved the short-term course of illness in this preliminary study of patients with bipolar disorder. - Depletion of omega-3 fatty acid levels in red blood cell membranes of depressive patients
These findings suggest that RBC membranes in depressive patients show evidence of oxidative damage. Possible interpretations, and implications for the etiology and treatment of depression, are discussed - Fish-oil fatty acid supplementation in active rheumatoid arthritis. A double-blinded, controlled, crossover study
Conclusions: fish-oil ingestion results in subjective alleviation of active rheumatoid arthritis and reduction in neutrophil leukotriene B4 production. Further studies are needed to elucidate mechanisms of action and optimal dose and duration of fish-oil supplementation - Effects of n-3 polyunsaturated fatty acids on glucose homeostasis and blood pressure in essential hypertension. A randomized, controlled trial
Fish oil, in doses that reduce blood pressure and lipid levels in hypertensive persons, does not adversely affect glucose metaboli
SITE MAP
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie