Atkins had gelijk, koolhydraatrijke voeding veroorzaakt overgewicht
Atkins had dus al die tijd gelijk het ligt niet aan het vet maar aan de koolhydraten waardoor we dik worden. Denk hierbij ook aan het oerprincipe: als je veel vezelarme snel verteerbare koolhydraten eet denkt je lichaam dat de winter in aantocht is en begint vet te sparen waardoor je dik wordt.Volgens onderzoek van Acheson dat in juli 2004 werd gepubliceerd is voeding met weinig koolhydraten niet alleen aan te bevelen voor de behandeling van overgewicht maar vermindert deze voeding ook de kans op het verkrijgen van hart en vaatziekten. Auley komt tot dezelfde conclusie: dat voeding met weinig koolhydraten de kans op het verkrijgen van hart en vaatziekten en diabetes type II vermindert en ingezet kan worden bij de behandeling van overgewicht.
Onze oergenen komen in botsing met onze huidige eetgewoontes
Vele onderzoeken wijzen er op dat de mens de veranderingen op voedingsgebied die zo’n 10.000 jaar geleden door het ontstaan van de landbouw in een stroomversnelling is geraakt, niet bij heeft kunnen houden.Volgens onderzoek van O’Keefe, dat in januari 2004 is gepubliceerd, kan de moderne mens genetisch gezien alle veranderingen op voedingsgebied gewoon niet bijhouden. O’Keefe denkt ook dat dit de voornaamste oorzaak is van een groot aantal welvaartsziekten zoals overgewicht, diabetes en hart en vaatziekten. Loren Cordain (januari 2005) is het met deze visie helemaal eens. Hij denkt ook dat de mens de veranderingen op het gebied van voeding niet bij heeft kunnen houden sinds de introductie van de landbouw 10.000 jaar geleden. Ook Cordain concludeert dat onze oergenen “in botsing” zijn gekomen met onze huidige eetgewoontes waardoor een groot aantal welvaartziekten zijn ontstaan. De eerste landbouwculturen legden zicht 10.000 jaar geleden toe op het kweken van gewassen die gedurende de winter bewaard konden worden. Graan (4000 voor Chr.) was in dat opzicht een geheel logische keuze. Granen, zoals tarwe in brood worden in de westerse wereld nog steeds veel gegeten. Het is echter maar de vraag of onze oergenen deze verandering in voeding, van bladeren, zaden en knollen etc. naar brood wel heeft kunnen bijhouden. Waarschijnlijk niet gezien de vele gevallen van tarwe en gluten allergieën die voorkomen.
Tarwe producten zoals brood bevatten te veel zetmeel die door onze spijsvertering snel omgezet wordt in glucose. Dit veroorzaakt hoge insuline en glucose spiegels waardoor het lichaam glucose opslaat als vet, waardoor men weer snel honger krijgt. Het eten van brood veroorzaakt daardoor overgewicht.
Koolhydraatarme / eiwitrijke voeding is schadelijk voor de darmflora
Maar een koolhydraatarme / eiwitrijke voeding heeft ook nadelen. Een voeding waarin te veel eiwitten en te weinig koolhydraten voorkomen kan de gezonde darmflora in zijn groei belemmeren waardoor de pathogene (ziekmakende) darmflora een kans krijgt. Een dieet voor het behandelen van overgewicht is vaak gebaseerd op eiwitrijke en koolhydraatarme voeding. De gevolgen zijn dan na een aantal maanden te merken, de pathogene bacteriën krijgen de overhand waardoor een alkalisch milieu ontstaat waarin schimmels en gisten goed kunnen groeien. Een candida infectie is vaak het gevolg.Als u lange tijd een Atkins of een ongenuanceerd Low-carb dieet heeft gevolgd kan het zijn dat u daar darmklachten aan overgehouden heeft. In zo’n geval is het verstandig om uw ontlasting te laten controleren op schimmels en gisten. Dit onderzoek kunt u via het elektronisch spreekuur aanvragen.
Een onevenwichtige darmflora veroorzaakt chronische darmklachten waardoor op den duur ook vaginale infecties kunnen ontstaan. Als u na een langdurig dieet last krijgt van steeds terugkerende vaginale infecties is het verstandig om via het elektronisch spreekuur . Een vaginaal infectie onderzoek aan te vragen.
De relatie tussen koolhydraten en serotonine
Serotonine is een signaalstof die in de hersenen wordt gebruikt om berichten door te geven. Stoornissen in het serotonine niveau in de hersenen worden vaak in verband gebracht met depressie. Serotonine is ook onderdeel van het reguleringssysteem dat bepaalt wat en hoeveel we eten. Een tekort aan serotonine kan bijvoorbeeld vreetbuien veroorzaken waarin voornamelijk koolhydraten worden gegeten.Voedsel heeft ook invloed op de serotonine spiegel. Een koolhydraatarme / eiwitrijke voeding, kan een verlaging van het serotonine niveau tot gevolg hebben waardoor we somber worden. Echt iets dat we kunnen gebruiken tijdens een streng dieet.
In een onderzoek dat door Wurtman in november 1995 werd gepubliceerd werd aangetoond dat koolhydraatrijke snacks gebruikt kunnen worden om het serotonine niveau te verhogen waardoor we ons beter gaan voelen. Je kan dus met recht spreken van een koolhydraat verslaving. Je voelt je naar en lamlendig als je geen koekje eet en daar zijn biologisch gezien duidelijke redenen voor.
Markus publiceerde in augustus 1998 dat stress gevoelige personen uit de groep die een koolhydraatrijke voeding kregen beter op stress situaties reageerden dan diegene in de groep die koolhydraatarm aten.
Een langdurig streng Atkins dieet of een ongenuanceerd Low-carb dieet verlaagt de serotonine spiegels waardoor er minder goed op stress situaties gereageerd kan worden. Mogelijk wordt dit gevolgd door depressieve gevoelens. Het lichaam probeert deze situatie te corrigeren door meer koolhydraten (snacks) te eten. Helaas wordt deze volkomen juiste correctie van het lichaam door de patiënt gezien als: “ik ben niet sterk genoeg”, dat is dus onjuist, het heeft niets te maken met sterk zijn of niet, maar alles met neurotransmitters (serotonine).
Conclusies tot nu toe
Bij de behandeling van overgewicht als gevolg van hyperinsulinemie is het gunstig om koolhydraten te vermijden. Dat is al 30 jaar de stelling van Atkins en dit wordt dan ook door vele onderzoeken bevestigd. Tarwe producten zoals brood bevatten te veel zetmeel (= koolhydraten). Het eten van brood is daarom af te raden bij de behandeling van overgewicht door hyperinsulinemie.Koolhydraten in zijn geheel weglaten is lastig en bovendien slecht voor een gezonde evenwichtige opbouw van de darmflora. Een verstoorde darmflora kan een candida infectie of een vaginale infectie veroorzaken. Bovendien kan door een grote verschuiving in de voeding, van koolhydraten naar eiwitten, de serotonine huishouding van slag raken waardoor patiënten te kampen krijgen met sombere gevoelens. Allemaal zaken waar je nu niet bepaald op zit te wachten als je een streng dieet volgt.
Daarom wordt in de volgende twee hoofdstukken van deze theoretische serie, een manier behandeld waarmee we een keuze kunnen maken welke koolhydraten we zeker niet en welke koolhydraten we wel kunnen eten. Hierdoor wordt de behandeling van overgewicht een stuk eenvoudiger. In het praktijk gedeelte worden deze theorieën omgezet in een praktisch uitvoerbaar plan waarin alleen natuurlijke voeding voorkomt die in elke supermarkt te koop is.
Hiermee verschilt deze behandelingsmethodiek van de huidige ongenuanceerde low-carb hype. Low-carb is er op gericht om patiënten bewust te maken van het dikmakende effect van koolhydraten (op zich correct) om ze vervolgens een groot aantal dure kunstmatige Low-carb producten te verkopen.
Referenties
- Prospects for beneficial health outcomes from intestinal microflora
Many diseases including obesity, cardiovascular disease, diabetes (Type 2), intestinal inflammation and allergies can arise from imbalances of microflora in the gastrointestinal tract. Such imbalances can be addressed by dietary strategies including nutritional supplementation with probiotics and prebiotics such as high fibre diets and complex carbohydrates. - Prebiotic carbohydrates modify the mucosa associated microflora of the human large bowel
Prebiotic carbohydrates can change the composition of the mucosa associated flora significantly. - Brain serotonin, carbohydrate-craving, obesity and depression
Hence many patients learn to overeat carbohydrates (particularly snack foods, like potato chips or pastries, which are rich in carbohydrates and fats) to make themselves feel better. - The anorectic effect of increasing doses of L-tryptophan in obese patients
These results provide further support for the view that serotoninergic mechanisms play a role in the regulation of human food intake. They are also consistent with the hypothesis that nutrients which increase 5-HT availability selectively alter carbohydrate consumption. - Prevalence and significance of carbohydrate craving in Austria
Craving of carbohydrate is considered the consequence of a decrease of serotonin in appetite regulating neurons and centers of the brain. - Dexfenfluramine, fluoxetine, and weight loss among female carbohydrate cravers
DF, but not FL, also decreased meal CHO intake (p < .025). These results suggest that weight loss following treatment with serotoninergic drugs may relate to a selective decrease in CHO appetite. - The effects of nutrients on mood
A recent major theory was that a meal high in carbohydrate increased the rate that tryptophan enters the brain, leading to an increase in the level of the neurotransmitter serotonin that modulates mood. - Does carbohydrate-rich, protein-poor food prevent a deterioration of mood and cognitive performance of stress-prone subjects when subjected to a stressful task?
It is suggested that CR/PP food in HS subjects may increase personal control, probably under the influence of higher levels of brain tryptophan and serotonin. - Menstrual cycle and appetite control: implications for weight regulation
The premenstrual phase can be considered as a time when women are especially vulnerable to overconsumption, food craving and depression; this is often associated with low serotonin activity. - Carbohydrate and weight control: where do we stand?
Low-carbohydrate, Atkins-type diets have been demonstrated to have positive effects on weight loss and biomarkers of cardiovascular risk, which has prompted some researchers to question the validity of present-day dietary guidelines. - Depression and weight gain: the serotonin connection
Brain serotonin appears to be involved in these disturbances of mood and appetite; recent studies have shown that dietary and pharmacological interventions which increase serotoninergic activity normalize food intake and diminish depressed mood. - Carbohydrate craving. Relationship between carbohydrate intake and disorders of mood
Studies with dietary treatment or drugs that enhance serotoninergic neurotransmission have found that increased serotonin neurotransmission is associated with normalised food intake and mood. These results suggest that periodic intervention with dietary or drug treatment that increases serotonin availability may help sustain weight or assist in weight loss. - Stress control and human nutrition
An increase in brain tryptophan levels on the order of that produced by eating a carbohydrate-rich/protein-poor meal causes parallel increases in the amounts of serotonin released into synapses. - Increased consumption of refined carbohydrates and the epidemic of type 2 diabetes in the United States: an ecologic assessment.
Increasing intakes of refined carbohydrate (corn syrup) concomitant with decreasing intakes of fiber paralleled the upward trend in the prevalence of type 2 diabetes observed in the United States during the 20th century - Comparison of high-fat and high-protein diets with a high-carbohydrate diet in insulin-resistant obese women
In routine practice a reduced-carbohydrate, higher protein diet may be the most appropriate overall approach to reducing the risk of cardiovascular disease and type 2 diabetes. - Cardiovascular disease resulting from a diet and lifestyle at odds with our Paleolithic genome: how to become a 21st-century hunter-gatherer
Our genetic make-up, shaped through millions of years of evolution, determines our nutritional and activity needs. Although the human genome has remained primarily unchanged since the agricultural revolution 10,000 years ago, our diet and lifestyle have become progressively more divergent from those of our ancient ancestors. Accumulating evidence suggests that this mismatch between our modern diet and lifestyle and our Paleolithic genome is playing a substantial role in the ongoing epidemics of obesity, hypertension, diabetes, and atherosclerotic cardiovascular disease. - Origins and evolution of the Western diet: health implications for the 21st century
There is growing awareness that the profound changes in the environment (eg, in diet and other lifestyle conditions) that began with the introduction of agriculture and animal husbandry 10000 y ago occurred too recently on an evolutionary time scale for the human genome to adjust.
SITE MAP
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie