Voldoende voedingsvezels is de oplossing voor een aantal welvaartziekten
De meeste voeding die wij consumeren bevat te veel koolhydraten en te weinig vezels. Onoplosbare voedingsvezels, zoals cellulose, bestaan weliswaar uit lange ketens van glucosemoleculen maar kunnen in de darmen toch niet in glucose worden omgezet. Onze darmflora, de bifidobacterieen, breken cellulose af en zetten het om in een vet genaamd boterzuur. Een verhoging van de consumptie van onoplosbare voedingsvezels zoals cellulose verlaagd hierdoor de insuline response van het lichaam. Er komt nl geen glucose maar gezond vet vrij bij het verteringsproces.Gross concludeert in een artikel dat in mei 2004 is gepubliceerd dat er een duidelijke relatie bestaat tussen de verminderde consumptie van voedingsvezels en de kans op het krijgen van diabetes type II. Vezelarme koolhydraatrijke voeding verhoogt de insuline response van het lichaam en veroorzaakt op deze manier uiteindelijk hyperinsulinemie. Hyperinsulinemie wordt door veel artsen gezien als het beginstadium van diabetes type II.
Wat kunnen we leren van de oermens over voeding?
De primitieve mens was voornamelijk een planteneter. Hij at bladeren, knollen, zaden, bessen af en toe vlees en zelden fruit. Deze plantenvoeding, vooral in de wilde niet gecultiveerde vorm, was zeer vezelrijk. Als we het oerdieet als voorbeeld nemen kunnen we afleiden dat de mens ontworpen is voor een voeding met een koolhydraat / vezel ratio van ongeveer 1 / 1 = 1. Volgens artsen zoals Dr van As mag een koolhydraat / vezel ratio kleiner dan 1 - 2 als gezond gezien worden. Dat staat in schril contrast met de ratio van een rijstwafel, die vaak wordt gegeten door patiënten met overgewicht. Deze koolhydraat / vezel ratio is 79, dat is dus bijzonder slecht. De koolhydraat / vezel ratio voor witbrood is 70 en voor bruinbrood 21. Bruinbrood is dus beter dan wit maar bij de behandeling van overgewicht, dat veroorzaakt wordt door hyperinsulinemie, nog steeds slecht. In het laatste praktische van deze serie wordt uiteen gezet hoe u de juiste voeding met voldoende vezels kunt kiezen. De consumptie van brood is bij de behandeling van overgewicht als gevolg van hyperinsulinemie daarom ook af te raden. De koolhydraat / vezel ratio is veel te hoog.Vezels zijn goed voor de darmflora en de serotoninespiegel
Chin publiceert in een onderzoek uit 2005 dat extra voedingsvezels gebruikt kunnen worden om een darmflora disbiose te voorkomen of te genezen. In dat zelfde artikel legt hij ook uit dat een onevenwichtige darmflora darmontstekingen en allergieën kan veroorzaken. Rubio concludeert, in een onderzoek uit 2002, dat een gevarieerde hoeveelheid van 25 – 30 gram vezels per dag de kans op welvaartziekten zoals kanker, maagdarmziekten, diabetes en hart en vaatziekten kan verkleinen.Voedingsvezels, oplosbaar of onoplosbaar, zijn ook koolhydraten. Zij mogen tijdens dit dieet worden gegeten als de verhouding koolhydraat / vezel ratio kleiner is dan 1 – 2. Hierdoor kunnen er bij deze dieet strategie meer koolhydraten gegeten worden, zij hebben geen invloed op het overgewicht. Hierdoor raakt de serotonine huishouding minder in de war dan bij een streng Atkins of een ongenuanceerd Low-carb dieet en is daardoor langer vol te houden.
Conclusie tot nu toe
- We weten nu dat voeding voor de behandeling van overgewicht voornamelijk moet bestaan uit eiwitten en vetten en weinig laag glycemische vezelrijke koolhydraten. Bovendien moet de koolhydraat / vezel ratio kleiner zijn dan 1 – 2. Atkins en Montignac maken in hun dieet ook gebruik van het GI concept, maar vergeten het aspect koolhydraat / vezel ratio en laten hiermee een kans om overgewicht te verminderen liggen.
- De consumptie van brood is bij de behandeling van overgewicht als gevolg van hyperinsulinemie daarom af te raden. De koolhydraat / vezel waarde is veel te hoog.
- Tot nu toe lijkt mijn artikelenserie enigszins op South Beach, ook Dr. Arthur Agatston, de cardioloog die SB bedacht heeft adviseert koolhydraatarm en vezelrijk te eten. Een groot verschil is echter dat er geen diagnose fase binnen SB is opgenomen waar uitgezocht wordt of SB wel geschikt voor je is. Het mag duidelijk zijn dat patiënten die overgewicht hebben ontwikkeld als gevolg van een schildklier deficiëntie geen succes zullen hebben met SB. Voor vrouwen met overgewicht door een hormonale stoornis zal SB ook niet werken. Als die patiënten groep met SB aan de gang gaat wordt het zeker een teleurstelling.
- Als de hoeveelheid koolhydraten in de voeding worden verminderd dan is het logisch dat er meer vet wordt gegeten. De vraag rijst dan: is dat wel gezond? Is dat niet slecht voor je cholesterol? Leer in het volgende hoofdstuk hoe je een keuze kan maken tussen slechte en goede vetten.
Referenties
- Comparison of high-fat and high-protein diets with a high-carbohydrate diet in insulin-resistant obese women
In routine practice a reduced-carbohydrate, higher protein diet may be the most appropriate overall approach to reducing the risk of cardiovascular disease and type 2 diabetes. To achieve similar benefits on a HC diet, it may be necessary to increase fibre-rich wholegrains, legumes, vegetables and fruits, and to reduce saturated fatty acids to a greater extent than appears to be achieved by implementing current guidelines. - Dietary fibre, glycaemic response, and diabetes
The current paper explores the potential use of dietary fibres in the treatment of obesity and diabetes - Increased consumption of refined carbohydrates and the epidemic of type 2 diabetes in the United States: an ecologic assessment
Increasing intakes of refined carbohydrate (corn syrup) concomitant with decreasing intakes of fiber paralleled the upward trend in the prevalence of type 2 diabetes observed in the United States during the 20th century. - Prospects for beneficial health outcomes from intestinal microflora
Many diseases including obesity, cardiovascular disease, diabetes (Type 2), intestinal inflammation and allergies can arise from imbalances of microflora in the gastrointestinal tract. Such imbalances can be addressed by dietary strategies including nutritional supplementation with probiotics and prebiotics such as high fibre diets and complex carbohydrates. - Implications of fiber in different pathologies
Three decades ago, the observations of Trowell and Burkitt gave rise to the "fibre theory", in which it was contended that there was a link between the consumption of a diet rich in fibre and non-processed carbohydrates and the level of protection against many of the "first world diseases" such as constipation, diverticulosis, cancer of the colon, diabetes, obesity and cardiovascular disease. A high fibre intake (> 25-30 g/day) based on a variety of food sources (fruit, vegetable, legumes, cereals) is the only way to avoid many of the disorders mentioned. - Physiological role of dietary fiber: a ten-year review
It is accepted nowadays that dietary fiber is an important constituent of the diet. There is growing evidence that the low fiber Western diets and the low consumption of whole grain products are important factors in several common diseases of the large bowel.
SITE MAP
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie