|
Wat is de Glycemische Index (GI)?
De glycemische index (GI) geeft het effect weer dat een voedingsmiddel heeft op de bloedglucose waarde (bloedsuikerspiegel) twee of drie uur na consumptie. Met deze index kunnen voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten ingedeeld worden naar het fysiologische effect dat ze op het bloedglucose niveau hebben. Niet alle koolhydraten hebben hetzelfde effect op de bloedsuikerspiegel. Sommige koolhydraten, zoals zetmeel, sacchariden en disacchariden, worden snel afgebroken en geabsorbeerd in de darmen, waardoor het bloedglucose snel zal toenemen, andere koolhydraten hebben dit effect helemaal niet. Koolhydraten die snel worden opgenomen en in glucose worden omgezet hebben een hoge glycemische index. De index geeft dus aan hoe snel koolhydraten worden omgezet in suikers. Voeding met een hoge glycemische waarde veroorzaakt niet alleen een snelle stijging van het glucoseniveau in het bloed maar ook een sterke insuline response. Een hoge insuline spiegels veroorzaakt overgewicht.Voedingsmiddelen met een hoge glycemische waarde zijn bijvoorbeeld brood, rijst, pasta en aardappelen. Deze producten hebben een hoge glycemische index vanwege de snelle bloedglucose stijging die deze producten na consumptie veroorzaken. Andere producten, vooral vezelrijke producten zoals sojabonen, hebben een lage glycemische index omdat deze na consumptie geen snelle stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken, de insuline response blijft daardoor laag
Het gebruik van de glycemische index kan u helpen met de keuze welke koolhydraten wel en welke perse niet moeten worden gegeten. Hierbij moeten producten met een hoge glycemische index zo veel mogelijk gemeden worden en het gebruik van laag glycemische producten worden verhoogd. Hierdoor hoeft u niet een ongenuanceerd Low-carb dieet te volgen en bent u ook niet meer afhankelijk van de dure Low-carb producten. Voeding met een lage GI waarde kan als Time Released Voeding worden beschouwd, de koolhydraten worden langzaam afgebroken waardoor de glucose die ontstaat langzaam in het bloed terecht komt. Hierdoor krijgt u minder snel honger.
Voor de behandeling van overgewicht veroorzaakt door hyperinsulinemie zijn koolhydraten met een GI kleiner dan 35 - 40 toegestaan. Koolhydraten met een hogere GI waarde mogen niet gegeten worden. Dit is een strengere benadering dan de benadering van de andere "Great Diets" zoals Atkins en South Beach.
Brood uit oogpunt van GI geen goede keuze
In het artikel over koolhydraatarme voeding konden we al lezen dat het nog maar de vraag is of de mens genetisch geschikt is om grote hoeveelheden graanproducten te eten. Veel mensen zijn dan ook zonder dat ze dat zelf weten allergisch voor graanproducten. Vanuit het Time Released concept (GI) zijn graanproducten zoals tarwe (brood) ook een slechte keuze. Vergelijken we bijvoorbeeld GI van tafelsuiker (70) met die van brood dan vinden we witbrood ook op 70 en bruin op 65. Het zetmeel in witbrood komt dus net zo snel, in de vorm van glucose, in ons bloed als tafelsuiker. De consumptie van brood is bij de behandeling van overgewicht als gevolg van hyperinsulinemie daarom ook af te raden. De GI waarde is veel te hoog.Lage GI voeding vermindert overgewicht en verbetert de gezondheid
Er zijn vele publicaties beschikbaar die aangeven dat het gebruik van laag glycemische voeding (Time Released voeding) de glucose en insuline waarden na een maaltijd kunnen verlagen. Laag glycemische voeding is daarom bij uitstek geschikt als basis voor de behandeling van overgewicht. Ook is inmiddels bewezen dat laag glycemische voeding een gunstig effect heeft op de stofwisselingsziekte met de naam Metabolic Syndrome. Het metabolic syndrome verhoogt de kans op hart en vaatziekten en diabetes type II.Brennan concludeert, in een onderzoek dat in juni 2005 is gepubliceerd, dat er duidelijk een relatie is tussen de snelheid waarmee koolhydraten worden verteerd en de glucose en insuline niveaus na een maaltijd. Hoe sneller de vertering hoe hoger deze waarden.
Olendzki concludeert, in een onderzoek dat in februari 2005 is gepubliceerd, dat er een duidelijke relatie bestaat tussen de soort koolhydraten die worden gegeten en de mate van overgewicht. Volgens Olendzki veroorzaakt voeding met een hoge GI waarde meer overgewicht dan voeding met een lage GI waarde. Goed nieuws is dat hij geen relatie vond met overgewicht en de hoeveelheid laag glycemische koolhydraten die werden gegeten.
Colombani heeft ook goed nieuws voor patiënten met overgewicht. Ook hij concludeert, in een onderzoek dat in december 2004 is gepubliceerd, dat de totale hoeveelheid calorieën bij laag glycemische voeding minder belangrijk is in relatie tot de behandeling van overgewicht. Kies de goede soort, dan maakt de hoeveelheid minder uit. Dit komt doordat het gewichtsverlies niet wordt veroorzaakt door minder te eten maar door lagere insuline en glucose waarden waardoor het lichaam meer vet verbrand.
Pawlak schrijft, in een onderzoek dat in november 2002 gepubliceerd is, dat de Glycemische Index een duidelijke correlatie vertoont met de kans op het verkrijgen van hart en vaatziekten en diabetes type II. Voeding met een hogere GI vergroot de kans op deze ziekten.
Conclusie tot nu toe
- We weten nu dat we bij de behandeling van overgewicht de koolhydraten zo veel mogelijk moeten vermijden en dat we, als we dan toch koolhydraten eten, laag glycemische koolhydraten moeten kiezen. We maken dus bewust een keuze welke koolhydraten we wel en welke we niet eten.
- Door wel laag glycemische koolhydraten te eten wordt de serotonine huishouding en de darmflora minder verstoord. Op deze wijze kan dit voedingsvoorschrift veel langer worden volgehouden.
- Voor de behandeling van overgewicht veroorzaakt door hyperinsulinemie zijn koolhydraten met een GI kleiner dan 35 - 40 toegestaan. De consumptie van brood is bij de behandeling van overgewicht als gevolg van hyperinsulinemie daarom af te raden. De GI waarde is veel te hoog.
- Goed nieuws is dat er geen duidelijke relatie bestaat met overgewicht en de hoeveelheid laag glycemische koolhydraten die werden gegeten. Binnen zekere grenzen maakt het dus niet hoeveel je eet maar wel wat je eet (laag glycemisch).
- In het volgende hoofdstuk leren we hoe we de behandeling van overgewicht nog effectiever kunnen maken door laag glycemische koolhydraten te kiezen die in de darmen omgezet worden in onverzadigd, heel gezond, vet in plaats van glucose. Hierdoor blijven de insuline spiegels laag en blijft het lichaam nog langer vet verbranden.
Referenties
- Dietary treatment of the metabolic syndrome--the optimal diet
In conclusion, weight reduction is a powerful measure for the treatment of metabolic syndrome. Moreover, the diet for the treatment of the metabolic syndrome should be limited in the intake of saturated fat, while high fibre/low-glycaemic-index foods should be used without specific limitations. - Dietary fibre, glycaemic response, and diabetes
Research has also illustrated an association between the rate of carbohydrate degradation during digestion, and the regulation of postprandial blood sugar and insulin levels. - Association between dietary carbohydrates and body weight:
Results suggest that the type of carbohydrate may be related to body weight. However, further research is required to elucidate this association and its implications for weight management. - Glycemic index and load-dynamic dietary guidelines in the context of diseases
During the past 20 years, considerable evidence has accumulated suggesting that low-GI or -GL diets indeed positively influence some but not all diseases. Because virtually no deleterious effects of low-GI and -GL diets have been documented thus far or are to be expected, the promotion of these diets should be considered in the management of noncommunicable diseases - Should obese patients be counselled to follow a low-glycaemic index diet? Yes
Physiologically orientated studies in humans and animal models provide support for a role of GI in disease prevention and treatment. This review examines the mechanisms underlying the potential benefits of a low GI diet, and whether such diets should be recommended in the clinical setting - Novel treatments for Obesity
Reduction in GI/GL comprises a novel and exciting approach to the prevention and treatment of obesity and related complications. A low GI/GL diet may be an ideal compromise between low fat diets at one end of the spectrum, and very low carbohydrate diets at the other. Long-term, large-scale studies of such diets should assume a high public health priority - Dietary treatment of the metabolic syndrome--the optimal diet
Moreover, the diet for the treatment of the metabolic syndrome should be limited in the intake of saturated fat, while high fibre/low-glycaemic-index foods should be used without specific limitations. Moderate amounts of monounsaturated fat could be permitted as they do not induce detrimental metabolic effects
SITE MAP
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie