Transvetten zijn zeer slecht voor onze gezondheid
Transvetten zijn kunstmatige vetten die ontstaan bij de productie van margarine. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van plantaardige onverzadigde olie die moet worden omgezet in een smeerbare margarine vorm. Tijdens dit proces ontstaan de schadelijke transvetten.Transvetten zijn slecht voor onze gezondheid. Ze verhogen de kans op het verkrijgen van diabetes type 2, hart en vaatziekten, een hartinfarct, prostaatkanker, dikke darm kanker en borstkanker. Bovendien verhoogt de consumptie van transvetten het LDL (slechte) cholesterol, verlaagt het HDL (goede) cholesterol en verhoogt het lipoproteïne-A. Allemaal factoren die de kans op een hartziekte vergroten. Enkele grammen extra van deze transvetten in de dagelijkse voeding vergroot de kans op een van de bovenstaande ziekten aanmerkelijk.
En tenslotte zou de consumptie van transvetten mogelijk ook insuline resistentie kunnen veroorzaken waardoor hyperinsulinemie en overgewicht kan ontstaan.
Onderzoek op het gebied van transvetten
Een onderzoek van Salmeron dat in juni 2001 werd gepubliceerd geeft aan dat een verhoging van 2% aan calorieën, die worden verkregen uit transvetten de kans op het verkrijgen van diabetes type 2 met 39% vergroot. Salmeron heeft hiervoor de Nurses Health Study database gebruikt. In deze database zijn de gegevens van meer dan 84.000 verpleegsters vastgelegd. Zij werden gedurende 14 jaar qua lifestyle gevolgd. Het doel van dit onderzoek was om relaties te vinden tussen lifestyle keuzes en chronische ziekten. Clandinin twijfelt over de conclusies van Salmeron. Hij denkt dat de hoeveelheid transvetten die de verpleegsters gebruikt hebben achteraf niet zo nauwkeurig bepaald kon worden.Een Deens onderzoek uitgevoerd door Stender en in 2004 gepubliceerd geeft aan dat de consumptie van transvetten een hogere kans geven op het krijgen van hart en vaatziekten. Afhankelijk van de hoeveelheid transvetten die worden gegeten kan de kans op hart en vaatziekten volgens Stender zelfs oplopen van 2,5 – 10 maal. Bovendien bleek dat Deens junkfood (frites, kant en klaar etc.) uit Deense winkels zoveel transvetten te bevatten dat mensen die regelmatig junkfood aten ver boven de maximum toegestane grens voor transvetten zouden uitkomen. Om een en ander te reguleren heeft de Deense overheid besloten dat Deense voeding die meer dan 2% transvetten bevat na 1 januari 2004 niet meer verkocht mag worden.
De rol van de overheid op het gebied van transvetten
De cijfers van de overheid zijn zeer verontrustend. Volgens een rapport van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vormden transvetzuren in 1995 nog 2% van de totale energie inname. Met andere woorden, 2% van de energie die de gemiddelde Nederlander uit voeding verkrijgt kwam van transvetten. Enkele jaren later was dit percentage volgens de overheid gedaald tot 1,7%.Als Salmeron gelijk krijgt dan vormt de 2% energie inname uit transvetten een ernstige bedreiging voor de gezondheid in Nederland. Bovendien laat het Deens onderzoek zien dat mensen die niet gezond eten veel hoger uitkomen. Mogelijk zien we dit effect al door een ware epidemie van diabetes gevallen. De overheid wil de hoeveelheid transvetten in de Nederlandse voeding voor 2010 terug brengen tot 1% van de totale energie inname. Dit wil zij doen door extra regelgeving en voorlichting. Een goede start zou hier zijn als in de VetWijzer van het Voedingscentrum ook melding werd gemaakt van het feit dat margarine transvetten bevatten. Dat is nu niet het geval. Ook zou het een goede zaak zijn als de overheid het voor producenten van voedingsmiddelen verplicht stelde om de hoeveelheid transvetten die in het product aanwezig zijn op het etiket op te nemen. De Amerikaanse overheid heeft de wetgeving op dit punt al aangepast en de Franse overheid heeft gelijksoortige plannen.
Conclusie tot nu toe
Door consumptie van transvetten wordt, waarschijnlijk, dat de kans op het verkrijgen van diabetes type 2 wordt vergroot. Diabetes type 2 wordt veroorzaakt door insuline resistentie en insuline resistentie veroorzaakt hyperinsulinemie en daardoor overgewicht. Bovendien zijn transvetten ronduit slecht voor onze gezondheid.Ik adviseer patiënten met overgewicht, dat wordt veroorzaakt door hyperinsulinemie, dan ook om transvetten te vermijden. Gebruik geen enkele vorm van margarine, gebruik roomboter of helemaal geen boter. Gebruik geen kant en klaar maaltijden en niets uit de frituur.
In het praktische gedeelte wordt ook aangegeven in welke andere voeding hoge concentraties transvetten voorkomen.
Referenties over transvetten
- Enkele ontwikkelingen in de voedselconsumptie
Ook de samenstelling van de vetzuren in de voeding vertoonde een gunstige ontwikkeling: het percentage verzadigde vetzuren en transvetzuren nam af tot respectievelijk ongeveer 14% en 1,7%. Toch is de inname nog steeds hoger dan de 10% en 0,8% die vanuit gezondheidskundig oogpunt aanvaardbaar wordt geacht. - Tweede Kamer der Staten-Generaal, Preventiebeleid voor de Volksgezondheid
Het streven is dat in 2010 meer mensen voldoen aan de RGV en de voedingsnormen voor verzadigd vet, transvet en groenten en fruit. In 1995 vormden transvetzuren nog twee procent van de totale energie-inname, dit moet in 2010 zijn gedaald tot één procent. - Enkele belangrijke ontwikkelingen in de voedselconsumptie
De overheid heeft zelf onderzoek gedaan naar de eetgedrag van 19 – 35 jarigen. Als bij deze groep de eetgewoontes zodanig worden veranderd dat er tenminste 400 gram groente en fruit en ten hoogste 10% van de energievoeding uit verzadigd vet bestaat en voor 0,8% uit transvetten dan dalen hart en vaatziekten met 12% en de incidentie van kanker met 14%. - Dietary trans-monounsaturated fatty acids negatively impact plasma lipids in humans: critical review of the evidence
Human clinical studies since 1990 have revealed that relative to cis-monounsaturated fatty acids (i.e., oleic acid), t-FA increase total cholesterol (TC) and low density lipoprotein cholesterol (LDL-C), and tend to decrease high density lipoprotein cholesterol (HDL-C) concentrations. Additionally, t-FA tend to increase the atherogenic lipoprotein (a). Thus, t-FA induce an adverse plasma lipid profile (increased ratios of TC/LDL-C and LDL-C/HDL-C), which represents increased risk for coronary heart disease. - Trans fatty acids: are the effects only marginal?
Federal regulations should require manufacturers to include trans fatty acid content in food labels and should aim to greatly reduce or eliminate the use of partially hydrogenated vegetable fats. - Trans-fatty acids intake and risk of myocardial infarction
These data support the hypothesis that intake of partially hydrogenated vegetable oils may contribute to the risk of myocardial infarction. - Do trans fatty acids increase the incidence of type 2 diabetes
Specifically, these authors estimate that replacing 2% of energy from trans fatty acids with polyunsaturated fatty acids would lead to a 40% reduction in the incidence of type 2 diabetes. There is evidence from animal and human studies indicating that linoleic acid (18:2n-6) will improve insulin responsiveness and that eicosapentaenoic acid (20:5n-3) will reduce plasma triacylglycerol concentrations. Many of the highly processed foods containing trans fatty acids also contain high amounts of refined carbohydrates, which are known to exacerbate the insulin-resistant state. The authors speculate that the "effects of trans fatty acids and dietary cholesterol are not sufficient to cause diabetes, but in the presence of underlying insulin resistance may increase the probability of developing clinical disease" - Serum trans-fatty acids are associated with risk of prostate cancer in beta-Carotene and Retinol Efficacy Trial.
Biomarkers of trans-fatty acid consumption have been associated with increased risks of breast and colon cancer, although no studies have examined their associations with prostate cancer risk. There were consistent trends for increasing prostate cancer risk with higher levels of C18 but not C16 trans-fatty acids, although only trends for Delta11t 18:1 trans-vaccenic and Delta9c,12t 18:2 fatty acids reached statistical significance. - Consumption of trans fatty acids is related to plasma biomarkers of inflammation and endothelial dysfunction
In conclusion, this study suggests that higher intake of trans fatty acids could adversely affect endothelial function, which might partially explain why the positive relation between trans fat and cardiovascular risk is greater than one would predict based solely on its adverse effects on lipids. - Influence of trans fatty acids on health
The Danish government has decided that oils and fats containing more than 2% industrially produced TFAs will not be sold in Denmark after the January 1, 2004. Copyright 2004 S. Karger AG, Basel
SITE MAP
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie