Overgewicht: verzadigd en onverzadigd vet

Bij een traditioneel low-carb dieet is het logisch dat men meer vetten en eiwitten eet om toch voldoende energie binnen te krijgen. Ook in deze dieet strategie vindt er een verschuiving plaats van koolhydraten naar eiwitten en vetten. Het maken van de juiste keuzes op het gebied van gezonde vetten is daarom erg belangrijk. Verzadigt vet is slecht en onverzadigd vet is goed, de opvatting van het voedingscentrum, geeft hier een veel te ongenuanceerd beeld. Tenslotte verhoogt zonnebloemolie, het onverzadigde vet dat in Nederland het meest wordt gegeten, de kans op het krijgen van hart en vaatziekten aanmerkelijk. Als algemene richtlijn kan wel veilig worden gehanteerd dat we minder verzadigt en meer onverzadigd vet moeten eten. Maar geen zonnebloemolie en voor mannen geen lijnzaadolie (hogere kans op prostaatkanker). Bovendien moeten we er bij de voeding op letten dat we voldoende essentiële vetten binnen krijgen. Dat zijn vetten die ons lichaam zelf niet kan maken. En tenslotte moeten we zorgen voor een voeding arm aan omgega-6 en rijk aan omega-3 vetten.

Alle artikelen en behandelingsprotocollen zijn volgens het zelfzorg principe geschreven. Bij zelfzorg is niet de arts of specialist maar de patiënt verantwoordelijk voor het correct uitvoeren van de behandeling. Toch adviseer ik patiënten om bij gezondheidsklachten eerst een arts te raadplegen. Een juiste diagnose is ook bij een zelfzorgtraject van onschatbare waarde. Als u reeds onder behandeling bent van een arts overleg dan met uw arts voordat u voedingssupplementen gaat gebruiken.

Copyright © 2007 - pilliewillie.nl

De meeste vetten die wij gebruiken zijn onnatuurlijk

De meeste vetten en oliën die wij eten zijn onnatuurlijk. Dierlijk vet wordt opgeslagen in levende dieren en plantaardige olie komt voor in zaden en noten. Zowel dieren (vlees en vis) als planten beschikken over systemen die deze vetten en oliën op de juiste manier conserveren. Het antioxidant systeem van plant en dier speelt hier bij een belangrijke rol. Het zorgt er voor dat oliën en vetten niet oxideren (ranzig worden). Geoxideerde vetten en oliën zijn zeer schadelijk voor onze gezondheid. Hoge temperaturen (bakken en braden) en zuurstof (olie in een fles) versnellen het oxidatieproces.

Verzadigd en onverzadigd vet, wat is het verschil?

Verzadigd vet, zoals bijvoorbeeld in roomboter, heeft geen mogelijkheden om zich met andere stoffen te binden. Het komt altijd in een, harde, smeerbare vorm voor. Verzadigd vet is zeer stabiel en valt ook bij verhitting niet uiteen in schadelijke stoffen.

Onverzadigd vet kan zich met andere stoffen binden en komt alleen in vloeibare vorm voor. Enkelvoudig onverzadigd vet, zoals olijfolie, heeft maar één bindingsmogelijkheid en kan hierdoor, ook bij verhitting, minder snel schadelijke stoffen vormen.

Meervoudig onverzadigd vet, zoals pompoenpittenolie, heeft meerdere binding mogelijkheden. Door deze meervoudige bindingsmogelijkheid kunnen snel schadelijke stoffen ontstaan, o.a. vrije radicalen en mag daarom alleen maar koud worden toegepast.

Onverzadigd vet is minder stabiel dan verzadigd vet en zal bij verhitting of langdurige blootstelling aan zuurstof oxideren. Meervoudig onverzadigd vet is weer instabieler dan enkelvoudig onverzadigd vet. Meervoudig onverzadigd vet zoals plantaardige pompoenpittenolie mag daarom nooit bij het bakken en braden gebruikt worden. Hierbij komen stoffen vrij die zeer schadelijk zijn voor onze gezondheid. Het is daarom beter om in verzadigd vet (roomboter) of, in enkelvoudig onverzadigd vet (olijfolie) te bakken.

Het advies van het Voedingscentrum Verzadigd vet = Verkeerd / Onverzadigd vet = Oké, in de nieuwe campagne VetWijzer is dan ook zeer ongenuanceerd het zegt niets over de schadelijke effecten van onverzadigd vet, met name meervoudig onverzadigd vet, bij verhitting.
SITE MAP
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie
Uw keuze: pilliewillie.nl > overgewicht > voeding > vetten > verzadigt / onverzadigt

Ondersteun mijn werk en plaats een link naar overgewicht.pilliewillie.nl

Copyright © 24 December 2011

Site Map Contact

  • Home
  • Resultaten
  • Forum
  • Online therapeut
  • Gratis informatie
  • Zoeken
  • Contact
  • Verzadigd / onverzadigd
  • Gezonde vetten
  • Zonnbloemolie waarschuwing
  • Lijnzaadolie waarschuwing
  • Transvet waarschuwing